Valašská zelná polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 50 g Houby sušené
  • 150 g Zakysaná smetana
  • 100 g Klobása vepřová
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2.5 l Voda pitná
  • 0.5 kg Brambory
  • 0.5 kg Zelí kysané
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 4 polévková lžíce Mléko bio čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 519 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 527 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 66.8 mg
  • Draslík 1160.7 mg
  • Vláknina 10234 mg
  • Vitamín A 10234 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kysané zelí nakrájíme na menší kousky a uvaříme ho doměkka v přiměřeném množství vody s kmínem.

  • 2

    Brambory oškrábeme, omyjeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka ve vodě, do které jsme přidali bobkový list, nové koření, pepř, sůl a houby.

  • 3

    Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu a slaninu nakrájíme na menší kousky. V hrnci na rozehřátém másle osmažíme nejdříve nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme rozkrájenou klobásu a slaninu.

  • 4

    Mouku rozmícháme s mlékem, přidáme do hrnce s uzeninami, přilijeme podle potřeby přibližně půl litru vody, promícháme a necháme 15 až 20 minut vařit. Potom vmícháme zakysanou smetanu, přidáme uvařené zelí, brambory a houby, důkladně promícháme, dochutíme pepřem a solí a podáváme.

Komentáře k receptu