Rybí filé s rozmarýnovou bramborovou kaší
Suroviny
- 400 g Brambory
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 300 g Hříbky čerstvé
- 500 g Filé rybí
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 2 kávová lžička Olej olivový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Pórek
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 špetka Kmín drcený
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 1.7 dl Víno bílé
- 5 dl Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 417 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 11 g
- Sodík 877 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 14 mg
- Draslík 1211.5 mg
- Vláknina 12635 mg
- Vitamín A 12635 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.4 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý rozmarýn osušíme. V pánvičce rozehřejeme olivový olej, přidáme rozmarýn, promícháme a odstavíme z plotny. Rozmarýn v oleji odložíme minimálně na 1-2 hodiny stranou.
-
2
Oloupeme a omyjeme brambory. Pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 5 dl vody, 0,5 lžičkou soli a 2 špetkami drceného kmínu. Vaříme je doměkka přibližně 15-20 minut. Očištěný pórek s česnekem pokrájíme na tenké plátky. Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky silné 2-3 mm. Řapíkatý celer s malou cuketou omyjeme a nakrájíme na kolečka. Omytou petrželovou nať drobně posekáme.
-
3
Rybí filé osolíme (0,5-1 lžička), opepříme, posypeme kmínem. V pánvi si rozpálíme slunečnicový olej (2 lžíce) s máslem (1 lžíce) a rybí filé osmažíme z každé strany dozlatova. V druhé pánvi rozehřejeme 1,5 lžíce másla, na něm orestujeme dorůžova pórek s česnekem (asi 1-2 minuty). Přidáme hříbky, řapíkatý celer, oregano, ochutíme mořskou solí, bílým pepřem a přimícháme lžíci rajčatového protlaku. Za stálého míchání vše smažíme přibližně 3 minuty, přidáme konzervovaná rajčata, cuketu a bílé víno. Přidáme 1 lžičku třtinového cukru, promícháme a při mírné teplotě vaříme 5-7 minut. Vaříme do zhoustnutí. Nakonec přimícháme petrželku.
-
4
Uvařené brambory scedíme, přidáme teplé mléko, rozmarýnový olej, rozmačkáme je a následně vyšleháme na jemnou kaši.
-
5
Na talíře rozdělíme bramborovou kaši, zeleninovou směs, usmažené filé a servírujeme.