Česnekový olej s provensálskou zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Lilek
  • 250 g Cuketa
  • 80 g Paprika červená
  • 80 g Paprika žlutá
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 20 g Rozmarýn čerstvý
  • 40 g Tymián čerstvý
  • 20 g Bazalka
  • 80 g Česnek
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Cukr moučkový
  • 50 ml Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 217 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 501 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 795.3 mg
  • Vláknina 13822.5 mg
  • Vitamín A 13822.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 100.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lilek a cukety nakrájíme na plátky silné 1 cm, slabě osolíme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Papriky rozpůlíme, odstraníme semeníky a rozložíme je na pánev slupkou nahoru. Přidáme rozpůlené česnekové stroužky, 1 snítku rozmarýnu, 2 snítky tymiánu a vše pokapeme 4 lžícemi olivového oleje. Pečeme asi 30 minut. Plátky lilku a cukety osušíme kuchyňským papírem.

  • 2

    Očistíme žampiony a s lilkem a cuketou osmažíme na horkém olivovém oleji po obou stranách dozlatova. Vyjmeme, rozložíme na kuchyňský papír, aby se vpil přebytečný tuk. Papriky vyjmeme z trouby, oloupeme, nakrájíme na proužky široké asi 2 cm. Otrháme zbývající rozmarýn a tymián, přidáme lístky bazalky a oloupaný česnek, zalijeme 120 ml olivového oleje, ve vysoké nádobě jemně rozmixujeme. Okořeníme solí, cukrem a pepřem. Lilek, cukety, houby a papriku po obou stranách potřeme ochuceným olejem a zakryté necháme 2 hodiny marinovat.

Komentáře k receptu