Pikantní tresčí polévka s krevetami a rajčaty
Suroviny
- 400 g Treska aljašská
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Paprika sterilovaná
- 200 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Chilli papričky - vločky
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř černý celý
- 24 ks Krevety tygří
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 152 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 4 g
- Sodík 742 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 24.7 mg
- Draslík 514.6 mg
- Vláknina 4729.5 mg
- Vitamín A 4729.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou, oloupanou mrkev pokrájíme na tenké kolečka a cibuli pokrájíme na drobné kostičky. Nakládané červené papriky v oleji osušíme a nakrájíme na proužky. Omytým krevetám odstraníme krunýře, střívko, ale ocasy jim ponecháme.
-
2
Omytou petrželovou nať posekáme nadrobno a odložíme. Do sáčku na koření vložíme bobkový list, nové koření, černý pepř a několik omytých lístků celerové natě. Sáček uzavřeme.
-
3
Do hrnce s vroucí vodou vložíme omytou mraženou tresku, krunýře z krevet a pomalu vše vaříme 8-10 minut. Rybu s krunýři scedíme, vývar zachytíme, maso z ryby bez kůže pokrájíme na kousky.
-
4
V druhém hrnci si rozehřejeme olej, na něm krátce zpěníme cibuli, po 2 minutách přidáme papriku, chilli, promícháme a společně restujeme 1 minutu. Přilijeme bílé víno, promícháme a vaříme další 3 minuty. Poté přilejeme scezený rybí vývar, vložíme sáček s kořením, přimícháme konzervovaná rajčata, sůl a pepř. Snížíme teplotu a vaříme pomalu 15 minut. Občas polévku promícháme. Nakonec přidáme do polévky kousky rybího masa, krevety a vaříme pouze 5-6 minut. Z polévky vyjmeme sáček s kořením, zamícháme do ní pokrájenou petrželku, dochutíme solí a podáváme. Dobrou chuť.