Celerové plátky se slámou z mrkve a pažitky, omáčka z čeveného vína
Suroviny
- 100 g Cibule
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Mrkev kořen
- 150 g Pažitka
- 80 g Petržel kořen
- 50 ml Olej rostlinný
- 2 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Pórek
- 1 ks Koriandr čerstvý
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Víno červené
- 0.5 l Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 580 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 222 g
- Sodík 897 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 8.3 mg
- Draslík 1431.2 mg
- Vláknina 21020 mg
- Vitamín A 21020 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.9 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve očistíme mrkev, petržel a jeden celer a vše pokrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nejemno nasekáme. Hrst celeru odložíme, zbytek vsypeme do pánve na rozpálený olej. Přidáme mrkev a petržel a za stálého míchání restujeme dozlatova. Přisypeme cibuli a znovu restujeme. Zalijeme vývarem, vložíme druhou bulvu celeru, osolíme a zakryté vaříme cca 20-30 minut, až celý celer změkne. Vyjmeme jej a necháme vychladnout.
-
2
Z vývaru si odložíme cca jeden hrnek stranou, zbytek dál zahříváme a necháme vypařit až na tuk. Poté přilijeme víno, snížíme teplotu a povaříme na hustou omáčku. Tu rozmixujeme nebo propasírujeme přes jemné síto.
-
3
Celerovou bulvu okrájíme na čtvercový tvar, ten rozkrojíme na 8 velmi tenkých plátků a 4 o tloušťce cca 5 mm.
-
4
Odložené kosičky celeru krátce osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme cibulku a najemno nasekaný česnek a necháme zesklovatět. Zalijeme polovinou vývaru, který jsme uchovali a přidáme nadrobno nakrájený ořez, který nám zůstal z celeru. Dobře provaříme a propasírujeme přes hrubší cedník. Do směsi přisypeme nasekanou kudrnku.
-
5
Najemno nakrájenou slámu z pažitky, mrkve a pórku krátce osmahneme na másle. Po změknutí osolíme a opepříme. Koriandrové lístky omyjeme a otrháme.
-
6
Do středu talířů položíme vždy silnější celerový plátek, přidáme lžíci celeru rozmixovaného s cibulkou, zakryjeme tenším plátkem a navrch rozložíme hrstku zeleninové slámy. Doplníme koriandrovým lístkem a zakryjeme dalším tenkým celerovým plátkem. Dozdobíme kopečkem smažené zeleninové slámy, kolem pokapeme vinnou omáčkou a dekorujeme lístky koriandru. Ihned teplé podáváme.