Francouzské jehněčí ragú

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Anglická slanina
  • 750 g Jehněčí kýta
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 stroužek Česnek
  • 0.5 l Víno červené
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 801 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 139 g
  • Sodík 620 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 157.8 mg
  • Draslík 930.6 mg
  • Vláknina 5252.5 mg
  • Vitamín A 5252.5 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek nakrájíme najemno. Slaninu rozkrájíme na kostičky.

  • 2

    Jehněčí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky.

  • 3

    Do vetší mísy nalijeme víno, přimícháme k němu olej, přidáme nakrájenou mrkev, polovinu cibule a česnek, okořeníme bobkovým listem, tymiánem a pepřem a osolíme. Vše důkladně smícháme, do marinády dáme kousky masa, promícháme, přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny v chladnu odležet.

  • 4

    Ve velké pánvi vyškvaříme kostičky slaniny, škvarky vyjmeme a na tuku osmažíme dozlatova druhou polovinu nakrájené cibule. Pak přidáme marinované maso a za stálého míchání prudce opečeme po všech stranách. Když pustí šťávu, zmírníme oheň, přilijeme část marinády a přikryté pomalu dusíme doměkka. Během dušení maso občas promícháme a podle pořeby přilijeme marinádu.

  • 5

    Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory, které posypeme škvarky ze slaniny.

Komentáře k receptu