Hnědá omáčka základní
Suroviny
- 500 g Kosti hovězí morkové
- 500 g Kosti hovězí řídké
- 70 g Mrkev kořen
- 6 g Nové koření celé
- 10 g Pepř černý celý
- 70 g Petržel kořen
- 3 g Bobkový list
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 15 g Sůl
- 70 g Celer bulvový
- 200 g Cibule
- 100 g Olej slunečnicový
- 2000 ml Vývar z hovězích kostí
- 250 ml Víno červené
- 500 ml Kosti vepřové
- 80 ml Protlak rajčatový
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 491 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 40 g
- Sodík 973 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 52.9 mg
- Draslík 653.2 mg
- Vláknina 1703.2 mg
- Vitamín A 1703.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Budeme potřebovat hovězí kosti, morkové kosti, a kost z uzeného kolena. Očištěnou mrkev, petržel a celer nakrájíme nahrubo, cibule pouze oloupeme a necháme vcelku.
-
2
Do hrnce vložíme nasekané kosti, přilijeme olej, přisypeme zeleninu, celý česnek, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a smažíme nejméně 7 minut. Zasypeme moukou a smažíme, dokud nebude mouka hnědá. Zalijeme vývarem, přilijeme červené víno, rajčatový protlak a zvolna vaříme 3 hodiny. Omáčku scedíme a znovu povaříme 1 hodinu. Sebereme přebytečný tuk, znovu přecedíme a omáčku máme připravenou k dalšímu použití.