Vínový rybí bujon
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 kávová lžička Kaviár
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Cibule červená
- 2 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno burgundské
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 547 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 115 g
- Sodík 1014 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 151.9 mg
- Draslík 829.3 mg
- Vláknina 13105.3 mg
- Vitamín A 13105.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Studený rybí vývar scedíme, abychom získali čistý bujon.
-
2
Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na tenká kolečka a v hrnci na rozpáleném olivovém oleji cibuli osmahneme dorůžova. Pak ji zalijeme 1/2 litrem rybího bujonu a 1/2 litrem burgundského bílého vína.
-
3
Při mírné teplotě vaříme 5 minut.
-
4
Polévku můžeme dochutit solí a každou porci podáváme s kopečkem šlehačky, kterou ozdobíme červeným kaviárem.
-
5
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
6
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
8
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.