Rajčatová omáčka s bouquet garni

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Šalotka
  • 300 ml Víno červené
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Petržel kudrnka
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 plátek Citronová kůra
  • 1 kg Rajčata
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 175 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 123 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 875.7 mg
  • Vláknina 10020.5 mg
  • Vitamín A 10020.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 55.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Provázkem svážeme snítky petrželky, bobkového listu, kousek celerového řapíku a snítky tymiánu. Takto vyrobený bouquet garni si odložíme.

  • 2

    Nakrájíme nahrubo rajčata. Není potřeba je loupat ani zbavovat semen, protože omáčku budeme později pasírovat.

  • 3

    V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme prolisovaný česnek a nakrájenou šalotku a za občasného zamíchání opékáme asi 3 minuty, dokud nám nezměknou.

  • 4

    Přidáme nakrájená rajčata, bouquet garni, víno, proužky citronové kůry, cukr a podle chuti osolíme a opepříme. Vše přivedeme k varu a částečně zakryjeme pokličkou. Při velmi mírné teplotě omáčku vaříme asi 1 hodinu. Musí se nám odpařit všechny tekutiny, ale omáčka se nesmí připálit.

  • 5

    Omáčku necháme částečně vychladnout. Vyjmeme z ní bouquet garni a vše ostatní důkladně propasírujeme. Podle chuti osolíme a opepříme.

  • 6

    Pokud nebudeme omáčku hned podávat, necháme ji vychladnout, přikryjeme ji a uložíme do lednice, kde vydrží až 3 dny.

Komentáře k receptu