Rajčatová omáčka s bouquet garni
Suroviny
- 100 g Šalotka
- 300 ml Víno červené
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Petržel kudrnka
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 plátek Citronová kůra
- 1 kg Rajčata
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 175 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 4 g
- Sodík 123 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 875.7 mg
- Vláknina 10020.5 mg
- Vitamín A 10020.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Provázkem svážeme snítky petrželky, bobkového listu, kousek celerového řapíku a snítky tymiánu. Takto vyrobený bouquet garni si odložíme.
-
2
Nakrájíme nahrubo rajčata. Není potřeba je loupat ani zbavovat semen, protože omáčku budeme později pasírovat.
-
3
V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme prolisovaný česnek a nakrájenou šalotku a za občasného zamíchání opékáme asi 3 minuty, dokud nám nezměknou.
-
4
Přidáme nakrájená rajčata, bouquet garni, víno, proužky citronové kůry, cukr a podle chuti osolíme a opepříme. Vše přivedeme k varu a částečně zakryjeme pokličkou. Při velmi mírné teplotě omáčku vaříme asi 1 hodinu. Musí se nám odpařit všechny tekutiny, ale omáčka se nesmí připálit.
-
5
Omáčku necháme částečně vychladnout. Vyjmeme z ní bouquet garni a vše ostatní důkladně propasírujeme. Podle chuti osolíme a opepříme.
-
6
Pokud nebudeme omáčku hned podávat, necháme ji vychladnout, přikryjeme ji a uložíme do lednice, kde vydrží až 3 dny.