Osvěžující mandlové "suflé" s rumem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Cukr krupice
  • 220 g Mandle
  • 55 ml Rum
  • 170 ml Mléko plnotučné
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1.5 polévková lžíce Sirup javorový
  • 0.5 polévková lžíce Tresť vanilková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 388 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 55 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 170.4 mg
  • Draslík 314.1 mg
  • Vláknina 8946.7 mg
  • Vitamín A 8946.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 10 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 181.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    4 čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Kovové formičky vymažeme máslem a vysypeme jemný krupicovým cukrem. Troubu si předehřejeme na 180°C. Oloupané mandle pomeleme a smícháme s rumem.

  • 2

    V rendlíku přivedeme do varu mléko s krupicovým cukrem (50g), do něj zamícháme připravené mandle a hned rendlík odstavíme z plotny. Stále mícháme asi 2-3 minuty, a když je mandlová směs mírně vychladlá, postupně do ní zamícháme vanilkový extrakt a žloutky.

  • 3

    Z bílků vyšleháme velmi tuhý sníh, v polovině šlehání do sněhu přidáme 1 lžíci moučkového cukru, aby sníh byl tužší. Do mandlového krému postupně zlehka, po lžicích zamícháme sníh. Formičky naplníme hotovým krémem do 2/3, poklademe je na plech, který vložíme do trouby. Na plech nalejeme vařící vodu (1-1.5 litru) tak, aby dosahoval jen do 2/3 výšky formiček. Takto suflé pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 35 minut. Formičky s upečeným krémem vložíme do lednice na 3-4 hodiny.

  • 4

    Pak "suflé" vyklopíme na servírovací talířky, pokapeme je javorovým sirupem a podáváme.

Komentáře k receptu