Osvěžující mandlové "suflé" s rumem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 388 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 26 g
- Sodík 55 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 170.4 mg
- Draslík 314.1 mg
- Vláknina 8946.7 mg
- Vitamín A 8946.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 10 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 181.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
4 čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Kovové formičky vymažeme máslem a vysypeme jemný krupicovým cukrem. Troubu si předehřejeme na 180°C. Oloupané mandle pomeleme a smícháme s rumem.
-
2
V rendlíku přivedeme do varu mléko s krupicovým cukrem (50g), do něj zamícháme připravené mandle a hned rendlík odstavíme z plotny. Stále mícháme asi 2-3 minuty, a když je mandlová směs mírně vychladlá, postupně do ní zamícháme vanilkový extrakt a žloutky.
-
3
Z bílků vyšleháme velmi tuhý sníh, v polovině šlehání do sněhu přidáme 1 lžíci moučkového cukru, aby sníh byl tužší. Do mandlového krému postupně zlehka, po lžicích zamícháme sníh. Formičky naplníme hotovým krémem do 2/3, poklademe je na plech, který vložíme do trouby. Na plech nalejeme vařící vodu (1-1.5 litru) tak, aby dosahoval jen do 2/3 výšky formiček. Takto suflé pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 35 minut. Formičky s upečeným krémem vložíme do lednice na 3-4 hodiny.
-
4
Pak "suflé" vyklopíme na servírovací talířky, pokapeme je javorovým sirupem a podáváme.