Bramborový dort s rozinkami
Suroviny
- 250 g Brambory vařené
- 50 g Rozinky tmavé
- 200 g Cukr krupice
- 20 g Citronová kůra
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Mandle mleté
- 30 g Solamyl
- 15 g Kypřicí prášek do pečiva
- 25 g Strouhanka
- 200 g Cukr moučkový
- 3 g Tuk
- 90 ml Rum
- 20 ml Citronová šťáva
- 25 ml Voda pitná
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 461 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 12 g
- Sodík 172 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 123 mg
- Draslík 459.2 mg
- Vláknina 4882.5 mg
- Vitamín A 4882.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vařené brambory rozmačkáme šťouchadlem na kaši, rozinky zalijeme rumem a necháme 20 minut máčet, formu na dorty vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do mísy vsypeme mouku, mleté mandle, Solamyl, prášek do pečiva, špetku soli a promícháme. Vejce s cukrem, citronovu kůrou i citronovou šťávou vyšleháme do pěny a zapracujeme do moučné směsi. Přidáme brambory, okapané rozinky a vypracujeme těsto. Vložíme do připravené formy, uhladíme, dáme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba hodinu.
-
2
Moučkový cukr zalijeme rumem, který zbyl z rozinek, přilijeme teplou vodu a umícháme řídkou kašičku. Potřeme teplý dort a necháme vychladnout.