Verguny, ukrajinský smažený moučník
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 32 g
- Sodík 32 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 98.2 mg
- Draslík 82.8 mg
- Vláknina 3700 mg
- Vitamín A 3700 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce utřeme s cukrem a máslem, přidáme rum a mléko, zvolna za stálého míchání přisypáváme polohrubou mouku až vznikne tuhé těsto.
-
2
Na pomoučeném vále těsto rozválíme na plát o síle 2-3 mm, který rozkrájíme na proužky široké 2,5 cm a dlouhé 12 cm. Každý proužek podélné přeložíme napůl, spojíme vždy 3 k sobě a upleteme z nich copánky.
-
3
Konce copánků zamáčkneme a verguny smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
-
4
Usmažené verguny osušíme na ubrousku a obalíme je v moučkovém cukru.
-
5
Podáváme je teplé i studené k vínu, čaji nebo kávě.