Jidášovy provázky
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr moučkový
- 20 g Cukr vanilka
- 550 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 30 ml Rum
- 3 kávová lžička Skořice mletá
- 3 ks Vejce slepičí
- 0.5 špetka Sůl
- 0.28 dl Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 247 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 11 g
- Sodík 20 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 49.5 mg
- Draslík 80 mg
- Vláknina 1920.4 mg
- Vitamín A 1920.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při pokojové teplotě změklé máslo rozšleháme v misce spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou soli na hustou pěnu. Za stálého míchání přidáváme vejce a smetanu. Před dokončením šlehání vlijeme rum, prošleháme, vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a 1 lžičku skořice. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout 25-30 minut. Následovně těsto přeložíme na pracovní plochu posypanou moukou. Z těsta vyválíme velký a dlouhý pás, nakrájíme ho na 20 cm dlouhé provázky, které ve středu přehneme a spirálovitě stočíme.
-
2
Na velkou pánev nebo do hrnce vlijeme 7 dl oleje, aby jidášky v oleji plavaly a smažíme je po obou stranách. Upečené skládáme do síta, aby okapal přebytečný olej. Necháme mírně vychladnout, posypeme moučkovým cukrem smíchaným se zbylou skořicí.