Jidášovy provázky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr moučkový
  • 20 g Cukr vanilka
  • 550 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 30 ml Rum
  • 3 kávová lžička Skořice mletá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 0.5 špetka Sůl
  • 0.28 dl Olej slunečnicový
  • 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 247 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 20 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 49.5 mg
  • Draslík 80 mg
  • Vláknina 1920.4 mg
  • Vitamín A 1920.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Při pokojové teplotě změklé máslo rozšleháme v misce spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou soli na hustou pěnu. Za stálého míchání přidáváme vejce a smetanu. Před dokončením šlehání vlijeme rum, prošleháme, vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a 1 lžičku skořice. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout 25-30 minut. Následovně těsto přeložíme na pracovní plochu posypanou moukou. Z těsta vyválíme velký a dlouhý pás, nakrájíme ho na 20 cm dlouhé provázky, které ve středu přehneme a spirálovitě stočíme.

  • 2

    Na velkou pánev nebo do hrnce vlijeme 7 dl oleje, aby jidášky v oleji plavaly a smažíme je po obou stranách. Upečené skládáme do síta, aby okapal přebytečný olej. Necháme mírně vychladnout, posypeme moučkovým cukrem smíchaným se zbylou skořicí.

Komentáře k receptu