Tažený jablkový závin s ořechy
Suroviny
- 500 g Jablka
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 g Ořechy vlašské
- 40 g Strouhanka
- 40 g Cukr moučkový
- 30 g Cukr skořicový
- 100 g Rozinky bílé
- 50 ml Rum
- 3 ml Citronová šťáva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 5 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 488 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 12 g
- Sodík 90 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 98.1 mg
- Draslík 211.3 mg
- Vláknina 7996.8 mg
- Vitamín A 7996.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku 100 g prosejeme na pracovní vál. Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj jedno vejce, cukr, rum. Rukou vypracujeme za přilévání vody tuhé těsto, které se nelepí na ruce, ani na vál. Přiklopíme ho utěrkou a necháme 15 - 20 minut odpočinout.
-
2
Utěrku rozložíme na pracovní vál, posypeme zbylou moukou, položíme těsto a rozválíme. Potom rukama těsto vytahujeme tak, aby nám vzniklo těsto tenké, až průhledné.
-
3
Omytá jablka zbavíme jádřinců naskládáme je na připravené těsto, posypeme cukrem, pokapeme citrónovou šťávou, zasypeme skořicovým cukrem. Přidáme nahrubo nasekané ořechy, rozinky, strouhankou. Těsto s náplní pomocí utěrky svineme do závinu, který položíme na máslem vymazaný plech. Povrch závinu potřeme rozkvedlaným vejcem.
-
4
Vložíme do předehřáté trouby, pečeme do zlatova. Upečený závin necháme mírně vychladnout, posypeme moučkovým cukrem. Krájíme na úhledné porce.