Rumová bábovka s rozinkami
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr krupice
- 40 g Strouhanka
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 60 g Cukr moučkový
- 30 g Solamyl - bramborový škrob
- 80 g Rozinky bílé
- 70 ml Rum
- 2.4 ml Olej slunečnicový
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 280 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 13 g
- Sodík 58 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 96.8 mg
- Draslík 139.9 mg
- Vláknina 1001.8 mg
- Vitamín A 1001.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pod tekoucí teplou vodou opláchneme na sítku rozinky, vložíme je do rumu a necháme namočené celou noc.
-
2
Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky, dáme je do misky. Spolu s vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou utřeme na pěnu. Do jiné misky rozklepneme vejce, přidáme med a cukr. V horké vodní lázní šleháme 5 - 7 minut na hustou hmotu, poté odstavíme z vodní lázně, pokračujeme ve šlehání ještě dalších 10 minut. Vmícháme do vyšlehané žloutkové pěny, promícháme. Zamícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, zlehka přimícháme rozinky i s rumem.
-
3
Bábovkovou formu vymažeme olejem, vysypeme strouhankou, vlijeme těsto. Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme při 150 stupňové teplotě 45 - 50 minut.
-
4
Upečenou necháme ve formě mírně vychladnout a vyklopíme. Bábovku posypeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout úplně, krájíme na úhledné porce.