Kávové řezy s rumovým krémem
Suroviny
- 300 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Ořechy vlašské
- 200 g Mouka polohrubá
- 50 g Cukr moučkový
- 250 g Cukr moučkový
- 80 g Cukr moučkový
- 5 g Káva instantní
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 500 ml Mléko plnotučné
- 120 ml Voda pitná
- 30 ml Olej rostlinný
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Solamyl
- 2 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1212 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 79 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 96 g
- Cholesterol 371.5 mg
- Draslík 404.3 mg
- Vláknina 5108 mg
- Vitamín A 5108 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 601.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kávu přelijeme vroucí vodou a necháme vychladnout. V míse utřeme do pěny žloutky s cukrem, přilijeme kávu, strouhané ořechy a mouku s kypřicím práškem. Na závěr lehce vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech, který jsme vytřeli olejem a vysypali hrubou moukou. V předehřáté troubě pečeme zhruba 15 minut.
-
2
V mezičase připravíme krém. Z mléka a mouky svaříme za stálého míchání hladkou kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, po částech přidáme žloutky a vanilkový cukr. Dobře utřeme a vmícháme rum. Mléčnou kaši po částech vmícháme do máslové směsi, umícháme do hladkého krému.
-
3
Vychladlé těsto potřeme připraveným krémem, necháme dobře ztuhnout a přelijeme polevou.
-
4
Polevu připravíme smícháním mléka se škrobem, přimícháním kakaa, cukru a másla. Ve vodní lázni směs zahříváme a dobře mícháme, aby vznikla hladká poleva.