Směs zvaná muzika
Suroviny
- 50 g Meruňky sušené
- 50 g Švestky sušené
- 50 g Hrušky sušené
- 100 g Mandle
- 50 ml Rum tuzemský
- 100 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Koření perníkové
- 1 ks Skořice celá
- 2 ks Badyán
- 5 ks Hřebíček
- 1 ks Citrony
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Jablka
- 1 ks Vánočka máslová
- 4 polévková lžíce Povidla švestková
- 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Perník
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 893 kcal
- Sacharidy 121 g
- Tuky 42 g
- Sodík 406 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 109 g
- Cholesterol 221 mg
- Draslík 800.5 mg
- Vláknina 29701.5 mg
- Vitamín A 29701.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.7 mg
- Vitamín E 7.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do středně velkého hrnce vložíme povidla a zalijeme vodou. Přilijeme tuzemský rum, sušené meruňky, hrušky, švestky, přidáme skořici. Z jednoho chemicky neošetřovaného citronu nastrouháme kůru a přidáme do hrnce. Směs posypeme perníkovým kořením a vaříme ji, dokud se nerozvaří.
-
2
Mezitím spaříme a oloupeme mandle a přidáme je ke směsi, dále vložíme do hrnce badyán, ořechy, hřebíčky a vanilkový cukr. Nasypeme nastrouhaný perník a přisladíme podle chuti medem. Upečenou vánočku nakrájíme na plátky, omyté jablko rozkrájíme na dílky a servírujeme ke směsi zvané muzika.