Mramorová bábovka s hrozinkami
Suroviny
- 200 g Mouka polohrubá
- 150 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr krupice
- 50 g Kakao
- 50 g Hrozinky
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Hera
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 612 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 84 g
- Sodík 85 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 275.3 mg
- Draslík 149.7 mg
- Vláknina 2783.7 mg
- Vitamín A 2783.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy vyšleháme 6 žloutků se 70 g jemného krupicového cukru s vanilkovým cukrem, máslem, citrónovou kůrou a citrónovou šťávou do pěny. Pak postupně za stálého míchání přisypeme 200 g polohrubé mouky smíchané s kypřícím práškem do pečiva a přilijeme rum.
-
2
V sítu pod tekoucí vodou promyjeme zlaté hrozinky. Ze 6 bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do těsta. Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné zamícháme 2 lžíce kakaa, do druhé hrozinky.
-
3
Formu vytřeme 2 lžícemi Hery, vysypeme hrubou moukou a nalijeme střídavě světlé a kakaové těsto.
-
4
Formu s těstem vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme při 170 °C přibližně 30-35 minut.
-
5
Vychladlou bábovku před podáváním posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem.