Domácí tradiční kaštanové pyré
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 227 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 2 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 4.2 mg
- Draslík 406 mg
- Vláknina 94.8 mg
- Vitamín A 94.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 259.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jedlé kaštany omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody s lžičkou soli. Pomalu je vaříme přibližně 30 minut. Opatrně horké kaštany oloupeme z horní slupky a i z lesklé vnitřní (druhé) slupky. Kaštany z horké vody nevytahujeme najednou, ale postupně.
-
2
Oloupané kaštany dáme do druhého hrnce se silnějším dnem. Přilijeme 2-2.5 dl mléka, přimícháme vanilkový cukr a skořici a pomalu, pod pokličkou vaříme doměkka asi 15 minut. kaštany necháme v mléce vychladnout, pak je ponorným mixerem rozmixujeme na pyré. Dochutíme skořicí, zázvorem, rumem a cukrem podle chuti. Pokud potřebujeme pyré řidší, přidáme trochu mléka (2-3 lžíce).