Sváteční pudink
Suroviny
- 125 g Hrozinky
- 30 g Mandle
- 10 g Máslo čerstvé
- 90 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Mrkev kořen
- 125 g Tuk
- 90 g Cukr krupice
- 125 g Strouhanka
- 3 g Muškátový oříšek
- 10 g Citronová kůra
- 60 g Kandovaná pomerančová kůra
- 125 g Brusinky sušené
- 250 g Rozinky bílé
- 75 ml Rum
- 40 ml Šťáva citrónová
- 2 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 447 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 46 g
- Sodík 128 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 62.1 mg
- Draslík 150.8 mg
- Vláknina 5590.3 mg
- Vitamín A 5590.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme mouku, tuk, mandle, mrkev, rozinky, sušené brusinky, sultánky, strouhanku, muškátový oříšek, kandovanou kůru, cukr
-
2
a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme citronovou šťávu, vejce a dobře promícháme.
-
3
Pudinkovou formu vymažeme máslem. Dáme do ní směs a uhladíme povrch.
-
4
Zavřeme víkem nebo zakryjeme pomazaným papírem na pečení, pak alobalem.
-
5
Formu vložíme na pařák nebo do hrnce s vroucí vodou, která dosahuje nejvýše do půlky formy. Zakryjeme a vaříme 6 hodin. Podle potřeby doplňujeme vodu.
-
6
Formu vyjmeme z pařáku nebo z hrnce a necháme vychladnout. Sejmeme víko nebo kryt z papíru a alobalu. Do pudinku uděláme špejlí několik dírek a nalijeme do nich rum.
-
7
Před podáváním pudink znovu rozehřejeme a vaříme ho další 2-3 hodiny. Ihned podáváme.