Piškotový dort s jablkovou nádivkou a rumovou polevou
Suroviny
- 250 g Jablka
- 80 g Mandle
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Mouka pšeničná hrubá
- 170 g Cukr krupice
- 150 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 0.5 ks Citrony
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
- Sacharidy 119 g
- Tuky 20 g
- Sodík 100 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 98 g
- Cholesterol 497.6 mg
- Draslík 272.9 mg
- Vláknina 7128.9 mg
- Vitamín A 7128.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.9 mg
- Vitamín E 4.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme do zhoustnutí. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
-
2
Těsto rozdělíme do 2 vymazaných a moukou vysypaných forem a upečeme 2 plásty. Hotové vyklopíme, necháme vychladnout, spojíme jablkovým krémem a přelijeme rumovou polevou.
-
3
Na krém udusíme doměkka jablka ve vodě se 100 g cukru a šťávou vymačkanou z citronu. Prolisujeme žíněným sítem. V míse umícháme do husté směsi zbytek cukru se žloutky a strouhanou citronovou kůrou, přidáme prolisovaná jablka, strouhané mandle a tuhý sníh ušlehaný z bílku. Zlehka promícháme a naplníme dort.
-
4
Na polevu utřeme cukr s vroucí vodou a rumem dle potřeby.