Kostky s hořkou čokoládou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Máslo čerstvé
  • 300 g Vaječný žloutek sušený
  • 4 g Sůl
  • 240 g Cukr krupice
  • 270 g Mouka polohrubá
  • 25 g Cukr moučkový
  • 100 g Čokoláda hořká
  • 50 ml Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 677 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 196 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 736.5 mg
  • Draslík 102.5 mg
  • Vláknina 1998 mg
  • Vitamín A 1998 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu pedehřejeme na 180°Celsia.

  • 2

    Smícháme mouku se solí, přidáme 40 g cukru krupice, 20 g moučkového cukru a 210 g másla. Ze směsi vypracujeme drobenku.

  • 3

    Hranatou formu o rozměrech 22x20 cm vyložíme pečícím papírem tak, že papír sahá k okrajům. Drobenku napěchujeme do formy do stejnoměrné vrstvy a dáme péci do vyhřáté trouby. Pečeme cca 50 minut.

  • 4

    Mezitím utřeme žloutky s cukrem, přidáme rum, špetku soli, 90 g másla a nastrouhanou hořkou čokoládu. Směs dáme do kastrůku a za stálého míchání zahříváme pod bodem varu asi 6 minut, až směs zhoustne a pomalu stéká z vařečky. Krém se nesmí vařit.

  • 5

    Když je těsto téměř upečené, tj. cca po 40 minutách pečení, nalijeme na něj čokoládový krém a deset minut dopékáme.

  • 6

    Upečený dezert vyndáme z trouby, necháme vychladnout a potom dáme na hodinu do chladničky.

  • 7

    Po hodině dezert vyndáme z chladničky, pomocí pečícího papíru vyjmeme z formy, nakrájíme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu