Jablková žemlovka s rumem
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Strouhanka
- 20 g Cukr vanilka
- 50 g Cukr krupice
- 120 g Rozinky tmavé
- 100 g Ořechy vlašské
- 20 g Cukr skořicový
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 60 g Cukr moučkový
- 2 ks Veka
- 7 ks Vejce slepičí
- 0.5 l Mléko plnotučné
- 1 kg Jablka
- 4 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 493 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 18 g
- Sodík 91 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 223.9 mg
- Draslík 425.7 mg
- Vláknina 6865.5 mg
- Vitamín A 6865.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 392.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce rozšleháme mléko, 25 g krupicového cukru, 3 vejce a vanilkový cukr. Veku nakrájíme na plátky, které namáčíme v připravené mléčné směsi. Ihned skládáme na máslem vymaštěný a strouhankou vysypaný plech.
-
2
Umytá jablka oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, přidáme moučkový cukr, skořicový cukr, rozinky, ořechy, rum a naskládáme je na veku. V misce na tuhou hmotu vyšleháme 4 ks vejce, 25 g krupicového cukru, přisypeme 4 lžíce polohrubé mouky, 13 g kypřícího prášku, opatrně promícháme a vylijeme na jablka. Tak připravený plech vložíme do předehřáté trouby a pozvolna pečeme asi 30 minut.
-
3
Upečenou žemlovku vybereme z trouby, posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné porce. Každou porci posypeme moučkovým cukrem a podáváme.