Rumová bábovka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 393 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 8 g
- Sodík 267 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 59.7 mg
- Draslík 100.3 mg
- Vláknina 2235 mg
- Vitamín A 2235 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mléko mírně ohřejeme, smícháme se solí, droždím, moučkovým cukrem a vejci. Postupně přisypeme mouku a vypracujeme těsto, které ručně dobře prohněteme.
-
2
Máslo pokrájíme na drobné kousky a položíme na povrch těsta. Hotové těsto necháme 35 minut odpočívat na teplém místě.
-
3
Hrozinky namočíme do rumu a vmícháme do těsta, lehce zapracujeme i s kousky másla.
-
4
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Formu naplníme těstem a necháme kynout dalších 40 minut. Bábovku pečeme při 190 °C 15 minut.
-
5
Cukr rozpustíme ve 500 ml vody a povaříme 20 vteřin. Necháme vystydnout a přilijeme rum.
-
6
Upečenou bábovku vyklopíme na mřížku a přeléváme cukrovým sirupem tak, aby se těsto dobře nasáklo.
-
7
Džem rozehřejeme s 50 ml vody a vzniklou směsí potřeme povrch bábovky.