Rumová bábovka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 101 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Džem meruňkový
  • 60 g Hrozinky
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 g Sůl
  • 350 g Cukr krupice
  • 15 g Droždí
  • 10 g Cukr moučkový
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 550 ml Voda pitná
  • 30 ml Rum
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 393 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 267 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 59.7 mg
  • Draslík 100.3 mg
  • Vláknina 2235 mg
  • Vitamín A 2235 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko mírně ohřejeme, smícháme se solí, droždím, moučkovým cukrem a vejci. Postupně přisypeme mouku a vypracujeme těsto, které ručně dobře prohněteme.

  • 2

    Máslo pokrájíme na drobné kousky a položíme na povrch těsta. Hotové těsto necháme 35 minut odpočívat na teplém místě.

  • 3

    Hrozinky namočíme do rumu a vmícháme do těsta, lehce zapracujeme i s kousky másla.

  • 4

    Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Formu naplníme těstem a necháme kynout dalších 40 minut. Bábovku pečeme při 190 °C 15 minut.

  • 5

    Cukr rozpustíme ve 500 ml vody a povaříme 20 vteřin. Necháme vystydnout a přilijeme rum.

  • 6

    Upečenou bábovku vyklopíme na mřížku a přeléváme cukrovým sirupem tak, aby se těsto dobře nasáklo.

  • 7

    Džem rozehřejeme s 50 ml vody a vzniklou směsí potřeme povrch bábovky.

Komentáře k receptu