Řezy s mandlemi a marcipánem
Suroviny
- 300 g Cukr moučkový
- 400 g Těsto filo
- 200 g Máslo čerstvé
- 50 g Kokos sušený
- 80 g Marcipánová hmota surová
- 500 g Mandle
- 2 ks Cukr skořicový
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Rum
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 956 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 60 g
- Sodík 245 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 95 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 517.1 mg
- Vláknina 19557 mg
- Vitamín A 19557 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 16.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
K přípravě řezů s marcipánem použijeme plátky těsta Filo. Drobně nakrájené oloupané mandle smícháme v míse s cukrem, citronovou šťávou a skořicovým cukrem a ke směsi přimícháme na kostky pokrájený marcipán.
-
2
V hrnečku si rozpustíme máslo. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta Filo. Postupně na sebe navrstvíme 10 plátů těsta, každý plát vždy potřeme máslem.
-
3
Mandle s marcipánem rozdělíme na dvě části. Na potřený plát máslem rozložíme první vrstvu směsi, na kterou poklademe 5 plátů těsta potřených máslem. Navrstvíme druhou část mandlové směsi a zakryjeme zbývajícími pláty těsta, každý potřený máslem. Pláty těsta na sebe rukou přitiskneme, rádýlkem nakrájíme řezy na kosodélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.
-
4
Připravíme si polevu. Moučkový cukr prosejeme, abychom neměli hrudky. V míse smícháme vodu s citronovou šťávou, rumem a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
-
5
Citronovo-rumovou polevu namažeme na vychladlý moučník, posypeme strouhaným kokosem a necháme ztuhnout, pak nakrájíme a podáváme.