Masový pivní koláč s čepicí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Hlíva ústřičná
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Vepřové škvarky
  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 50 g Sýr Čedar
  • 100 g Hera
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
  • 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 4 ks Šalotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 plátek Hovězí roštěnka vys. peč.
  • 5 dl Pivo Guinness
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 14 polévková lžíce Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 839 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 549 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 20.2 mg
  • Draslík 819.6 mg
  • Vláknina 14350.7 mg
  • Vitamín A 14350.7 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.4 mg
  • Vitamín E 8.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí roštěnku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Do misky si nasypeme 3 lžíce hladké mouky, přidáme k ní hořčičné semínko, sůl, pepř černý a pepř 4 barev. Směs promícháme a kostky masa ve směsi obalíme.

  • 2

    Očištěnou šalotku pokrájíme na tenké plátky, oloupaný česnek posekáme nadrobno. Žampiony a hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Petrželovou nať a tymián omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 3

    V pánvi si na rozpáleném oleji (4 lžíce) restujeme po částech maso dozlatova. Restujeme ho z každé strany asi 1-2 minuty. Orestované maso přendáme do zapékací mísy. Do pánve přidáme 1 lžíci másla a šalotku s česnekem osmažíme dozlatova. Poté k cibuli přilijeme 5 dl piva, přidáme worcester, sušený rozmarýn, třtinový cukr, vše promícháme a směsí přelijeme maso. Mísu zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 180°C 90 minut.

  • 4

    Mezitím si na 2 lžících oleje podusíme houby. Promícháme je s 0,5 lžičkou bílého pepře a 0,5 lžičkou soli a přimícháme k masu.

  • 5

    Připravíme si těsto: Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme do ní nastrouhaný sýr, Heru, malé vepřové škvarky, sušený tymián, sůl a 10-14 lžic vody. Těsto vypracujeme a na pomoučeném vále těsto rozválíme na placku o 2-3 cm větší, než je zapékací mísa.

  • 6

    Po hodině pečení z mísy odložíme poklici a maso zakryjeme těstem. Okraje těsta navlhčíme a těsně přitiskneme k okrajům mísy. Uprostřed těsta uděláme nožem 2-3 zářezy. Pečeme 30-40 minut dozlatova.

  • 7

    Upečené maso s čepicí rozdělíme na porce a podáváme horké.

Komentáře k receptu