Masový pivní koláč s čepicí
Suroviny
- 150 g Hlíva ústřičná
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Vepřové škvarky
- 150 g Žampiony čerstvé
- 50 g Sýr Čedar
- 100 g Hera
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 4 plátek Hovězí roštěnka vys. peč.
- 5 dl Pivo Guinness
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 14 polévková lžíce Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 839 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 39 g
- Sodík 549 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 20.2 mg
- Draslík 819.6 mg
- Vláknina 14350.7 mg
- Vitamín A 14350.7 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.4 mg
- Vitamín E 8.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí roštěnku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Do misky si nasypeme 3 lžíce hladké mouky, přidáme k ní hořčičné semínko, sůl, pepř černý a pepř 4 barev. Směs promícháme a kostky masa ve směsi obalíme.
-
2
Očištěnou šalotku pokrájíme na tenké plátky, oloupaný česnek posekáme nadrobno. Žampiony a hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Petrželovou nať a tymián omyjeme a drobně pokrájíme.
-
3
V pánvi si na rozpáleném oleji (4 lžíce) restujeme po částech maso dozlatova. Restujeme ho z každé strany asi 1-2 minuty. Orestované maso přendáme do zapékací mísy. Do pánve přidáme 1 lžíci másla a šalotku s česnekem osmažíme dozlatova. Poté k cibuli přilijeme 5 dl piva, přidáme worcester, sušený rozmarýn, třtinový cukr, vše promícháme a směsí přelijeme maso. Mísu zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 180°C 90 minut.
-
4
Mezitím si na 2 lžících oleje podusíme houby. Promícháme je s 0,5 lžičkou bílého pepře a 0,5 lžičkou soli a přimícháme k masu.
-
5
Připravíme si těsto: Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme do ní nastrouhaný sýr, Heru, malé vepřové škvarky, sušený tymián, sůl a 10-14 lžic vody. Těsto vypracujeme a na pomoučeném vále těsto rozválíme na placku o 2-3 cm větší, než je zapékací mísa.
-
6
Po hodině pečení z mísy odložíme poklici a maso zakryjeme těstem. Okraje těsta navlhčíme a těsně přitiskneme k okrajům mísy. Uprostřed těsta uděláme nožem 2-3 zářezy. Pečeme 30-40 minut dozlatova.
-
7
Upečené maso s čepicí rozdělíme na porce a podáváme horké.