Dunajská rybí polévka
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Rajčata
- 200 g Celer řapíkatý
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 kávová lžička Šafrán
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 3 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Jalovec
- 3 ks Šalotka
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 1 kg Sumec filety
- 2 cl Vermut bílý
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 782 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 101 g
- Sodík 1546 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 179 mg
- Draslík 1588.6 mg
- Vláknina 19433.4 mg
- Vitamín A 19433.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté filety osolíme, posypeme mletým barevným pepřem, drceným kmínem, pokapeme citronovou šťávou, pak sumce pokrájíme na menší kousky a odložíme do mísy.
-
2
Zeleninu: šalotku, česnek, řapíkatý celer, cherry rajčata, petrželovou nať očistíme a omyjeme. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, celer na tenké pásky a rajčata rozpůlíme.
-
3
Z petrželové natě - kudrnky otrháme lístky a odložíme na ozdobu.
-
4
Šalotku a česnek zpěníme v hrnci na rozpáleném másle dorůžova, přimícháme 0,5 lžičky šafránu, přilijeme 1 litr rybího bujonu, přidáme kousky sumce, řapíkatý celer, rajčata a při mírné teplotě vaříme asi 5 minut.
-
5
Polévku ochutíme solí, pepřem, 2 cl suchého vermutu, promícháme a podáváme ozdobenou lístky petrželky.
-
6
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
7
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
8
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
9
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
10
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.