Koláč s datlemi a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 85 g Datle
  • 175 g Máslo čerstvé
  • 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 55 g Ořechy vlašské
  • 120 g Cukr krupice
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Whisky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 539 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 67 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 120.4 mg
  • Draslík 165.4 mg
  • Vláknina 5016.7 mg
  • Vitamín A 5016.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse utvoříme žmolenkové těsto ze sto sedmdesáti gramů prosáté hladké mouky, špetky soli a sto třiceti gramů změklého másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ve fólii na půl hodiny do chladničky. Na pomoučeném vále z těsta (část dáme stranou na dva proužky, které spleteme a uděláme z nich ozdobný okraj) rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě nepřesahovala přes okraj. Pomažeme okraj vodou a přitiskneme k němu upletené proužky.

  • 2

    V misce našleháme vejce se šlehačkou. Přidáme cukr, nejlépe tmavě hnědý, vyšleháme hladkou hmotu, vsypeme lžíci hladké mouky, čtyřicet pět gramů rozpuštěného másla, posekané vlašské ořechy a whisky. Datle vypeckujeme, pokrájíme, smícháme se zbytkem hladké mouky a důkladně zamícháme do ořechové směsi.

  • 3

    Směs vlijeme na těsto ve formě a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme zhruba třicet pět minut, až zezlátne. Koláč podáváme se šlehačkou.

Komentáře k receptu