Jemný brokolicový krém

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brokolice
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Cibule
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 345 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 1326 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 45.8 mg
  • Draslík 772.7 mg
  • Vláknina 12288.5 mg
  • Vitamín A 12288.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 128.7 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou brokolici rozebereme na růžičky, košťál nahrubo nakrájíme.

  • 2

    V hrnci na másle zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem (nebo vodou), přidáme nakrájený košťál, podle chuti osolíme a vaříme asi 20 minut.

  • 3

    Potom přidáme růžičky brokolice a ještě asi 5 minut povaříme. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, případně ještě přisolíme a nakonec ochutíme rozetřeným česnekem, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Polévku zjemníme smetanou a před podáváním znovu prošleháme, aby byl krém jemný a lehký.

Komentáře k receptu