Bigos

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 200 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1000 g Zelí hlávkové bílé
  • 1500 g Zelí kysané
  • 300 g Vepřový bok uzený
  • 1500 g Hovězí maso přední
  • 200 ml Víno červené
  • 150 ml Voda pitná
  • 1200 ml Hovězí vývar základní
  • 4 ks Cibule
  • 4 ks Bobkový list
  • 8 ks Jalovec
  • 10 ks Švestky sušené
  • 1 hrst Houby sušené
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1616 kcal
  • Sacharidy 263 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 1479 mg
  • Bílkoviny 80 g
  • Uhlovodany 262 g
  • Cholesterol 184.3 mg
  • Draslík 4513 mg
  • Vláknina 67703.7 mg
  • Vitamín A 67703.7 mg
  • Vitamín B6 2.4 mg
  • Vitamín B12 2.6 mg
  • Vitamín C 162.6 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Houby namočíme do vody, ze syrového zelí obereme zvadlé listy a zelí nakrouháme na nudličky, oloupané cibule nakrájíme nadrobno, kysané zelí vyjmeme z nálevu a překrájíme, maso i klobásy nakrájíme na kostky, švestky nakrájíme na kousky.

  • 2

    Na sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme maso s klobásou, zarestujeme, přidáme protlak, pár vteřin smažíme, přidáme syrové zelí, zalijeme polovinou vývaru, přidáme sůl a koření a na mírném plameni dusíme.

  • 3

    V kastrolku dusíme houby ve vodě, v níž jsme je měli namočené.

  • 4

    Na zbylém sádle podusíme kysané zelí, zalijeme vínem, necháme vydusit, zalijeme zbylým vývarem a dusíme doměkka.

  • 5

    Když je maso téměř dušené, přilijeme k němu uvařené houby, udušené kysané zelí a švestky. Směs dodusíme. Případně ještě dochutíme.

Komentáře k receptu