Tuňák s těstovinami se sýrovou omáčkou pro děti

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 31 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 22.5 g Máslo čerstvé
  • 60 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 200 g Tuňák v oleji
  • 40 g Cibule
  • 40 g Těstoviny konzumní
  • 22.5 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 300 ml Voda pitná
  • 1.5 kávová lžička Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Protlak rajčatový sterilovaný
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 399 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 39 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 31 mg
  • Draslík 178.8 mg
  • Vláknina 1122.5 mg
  • Vitamín A 1122.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 629.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si sýrovou omáčku pro děti:

  • 2

    Tvrdý kvalitní sýr nastrouháme na jemném struhadle. V pánvičce s nepřilnavým dnem rozehřejeme máslo, přidáme do něj lžíci hladké mouky a mícháme při mírnější teplotě 1-1.5 minuty. Jakmile se z mouky začne tvořit hustá kaše, opatrně přimícháme mléko a za stálého míchání pomalu vaříme asi 4-6 minut. Směs zhoustne a bude hladká. Poté do ní vmícháme nastrouhaný sýr. Jakmile se roztaví, omáčka je hotová.

  • 3

    Mezitím v kastrólku přivedeme do varu vodu, pak do ní nasypeme drobné těstoviny např.ve tvaru kytiček a uvaříme je podle návodu doměkka. (Vaříme je přibližně 10 minut.) Uvařené těstoviny scedíme a v sítu je propláchneme pod studenou vodou a necháme odkapat.

  • 4

    Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. V pánvi si rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme scezeného konzervovaného tuňáka, lžičku rajčatového protlaku, promícháme a pod pokličkou dusíme 4 minuty.

  • 5

    Takto upraveného tuňáka přimícháme do sýrové omáčky, kterou polijeme těstoviny, promícháme a podáváme.

Komentáře k receptu