Tuňák s těstovinami se sýrovou omáčkou pro děti
Suroviny
- 22.5 g Máslo čerstvé
- 60 g Sýr Eidam cihla 30%
- 200 g Tuňák v oleji
- 40 g Cibule
- 40 g Těstoviny konzumní
- 22.5 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 ml Mléko plnotučné
- 300 ml Voda pitná
- 1.5 kávová lžička Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Protlak rajčatový sterilovaný
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 399 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 20 g
- Sodík 39 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 31 mg
- Draslík 178.8 mg
- Vláknina 1122.5 mg
- Vitamín A 1122.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 629.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si sýrovou omáčku pro děti:
-
2
Tvrdý kvalitní sýr nastrouháme na jemném struhadle. V pánvičce s nepřilnavým dnem rozehřejeme máslo, přidáme do něj lžíci hladké mouky a mícháme při mírnější teplotě 1-1.5 minuty. Jakmile se z mouky začne tvořit hustá kaše, opatrně přimícháme mléko a za stálého míchání pomalu vaříme asi 4-6 minut. Směs zhoustne a bude hladká. Poté do ní vmícháme nastrouhaný sýr. Jakmile se roztaví, omáčka je hotová.
-
3
Mezitím v kastrólku přivedeme do varu vodu, pak do ní nasypeme drobné těstoviny např.ve tvaru kytiček a uvaříme je podle návodu doměkka. (Vaříme je přibližně 10 minut.) Uvařené těstoviny scedíme a v sítu je propláchneme pod studenou vodou a necháme odkapat.
-
4
Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. V pánvi si rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme scezeného konzervovaného tuňáka, lžičku rajčatového protlaku, promícháme a pod pokličkou dusíme 4 minuty.
-
5
Takto upraveného tuňáka přimícháme do sýrové omáčky, kterou polijeme těstoviny, promícháme a podáváme.