Jelení řízky se šípkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Jelení kýta
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 80 g Marmeláda šípková
  • 80 g Anglická slanina
  • 250 ml Víno červené
  • 100 ml Vývar zeleninový
  • 80 ml Olej rostlinný
  • 1.5 kávová lžička Divočina
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 638 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 1101 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 131.1 mg
  • Draslík 744.8 mg
  • Vláknina 1483.1 mg
  • Vitamín A 1483.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jelení kýtu očistíme, rozkrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme kořením na divočinu. Takto připravené řízky zakapeme olejem a pod fólií necháme několik hodin marinovat.

  • 2

    Marinované řízky osmažíme zprudka na zbylém oleji (můžeme přilít i olej z marinády) z obou stran do zlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme v teple. Do výpeku vsypeme mouku, zarestujeme, zašleháme víno s vývarem, vmícháme šípkovou marmeládu a směs na mírném plameni za častého míchání provaříme.

  • 3

    V mezičase osmažíme plátky slaniny do křupava a položíme na ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.

  • 4

    Řízky podáváme přelité šípkovou omáčkou a ozdobené slaninou.

Komentáře k receptu