Brambory zapečené s celerem a parmezánem

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1000 g Brambory
  • 375 g Celer bulvový
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 250 g Ricotta
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 701 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 471 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 113.4 mg
  • Draslík 1340 mg
  • Vláknina 16858.9 mg
  • Vitamín A 16858.9 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek a smažíme 3-5 minut.

  • 2

    Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě do ní vrstvíme oloupané, tence nakrájené brambory, očištěný, tence nakrájený celer a cibuli s česnekem. Vrchní vrstvu tvoří brambory.

  • 3

    V míse smícháme smetanu s mlékem, sýrem ricotta, nasekaným rozmarýnem, paprikou, solí a pepřem podle chuti. Vše prošleháme.

  • 4

    V mističce smícháme strouhanku s nastrouhaným parmezánem a většinou směsi posypeme bramborovou vrstvu.

  • 5

    Pokrm pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 90 minut dozlatova. Po upečení posypeme zbylou parmezánovou směsí a ihned podáváme.

Komentáře k receptu