Ráčková omáčka s bylinkami

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Rajčata
  • 100 g Šalotka
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 3 špetka Sůl mořská
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 1 dl Víno bílé
  • 1 dl Sherry brandy
  • 0.5 dl Olej olivový extra panenský
  • 1 dl Bujón zeleninový
  • 1.4 kg Rak říční
  • 5 cl Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 cl Koňak
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 728 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 118 g
  • Sodík 925 mg
  • Bílkoviny 60 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 427.8 mg
  • Draslík 1592 mg
  • Vláknina 9776.3 mg
  • Vitamín A 9776.3 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 90.8 mg
  • Vitamín E 10.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Petržel s mrkví očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. Živé říční ráčky důkladně kartáčkem očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Do většího hrnce nalijeme 2,5–3 litry vody a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou zeleninu, sůl, kmín a vaříme 5–8 minut, poté přilijeme 1 dl bílého vína. Jakmile voda s vínem začne znovu vřít, opatrně ráčky vhazujeme do vroucí vody. Tím je hned usmrtíme. Hrnec s vodou ráčky vložíme do hrnce. Ráčky vaříme 15–20 minut. Uvaření jsou krásně červení. Ráčky vybereme sítem z vody a necháme vychladnout. 4 malé ráčky si odložíme na ozdobu. Z ostatních vybereme maso z klepet a ze skeletu.

  • 2

    Očistíme šalotky a drobně je pokrájíme. Z dobře omytého a osušeného pomeranče jemně nastrouháme kůru. Petrželovou nať, šalvěj, tymián a rozmarýn omyjeme, vodu z bylinek setřepeme a bylinky svážeme nití. Očistíme si 2 stroužky česneku. 2 rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou a oloupeme je. Z rajčat odstraníme semínka a pokrájíme je na kostičky.

  • 3

    V pánvi si rozpálíme máslo s olejem a maso z ráčků restujeme asi 2 minuty. Přidáme šalotku, prolisovaný česnek, pomerančovou kůru, rajčata, rajčatový protlak, sůl, pepř a vše restujeme další 2 minuty dozlatova. Přilijeme zeleninový bujón a brandy a pánev zakryjeme poklicí. Snížíme teplotu a velmi pomalu vaříme – táhneme 45–50 minut. Omáčku s masem prolisujeme přes síto do rendlíku. Přivedeme znovu k varu, přimícháme koňak a smetanu a odstavíme omáčku z plotny. Podle chuti ji můžeme dosolit.

  • 4

    Omáčku podáváme v malém množství k minutkám z hovězího i vepřového masa. Pokrm ozdobíme odloženými uvařenými ráčky.

Komentáře k receptu