Prokládané zemáky
Suroviny
- 250 g Okurky nakládané
- 600 g Vepřová kýta
- 100 g Hříbky čerstvé
- 100 g Křemenáče
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1.5 kávová lžička Kmín drcený
- 5.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 1 kg Brambory
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Olej chilli
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 630 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1650 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 100.5 mg
- Draslík 1849.3 mg
- Vláknina 27852 mg
- Vitamín A 27852 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové libové maso z kýty nebo krkovičky omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na tenké plátky. Maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev a drceným kmínem. Dáme do misky, pokapeme olejem, promícháme a misku zakryjeme. Maso odložíme do druhého dne do chladničky.
-
2
Druhý den oloupeme a omyjeme zemáky - brambory a očistíme hříbky a kozáky. Brambory i houby pokrájíme na plátky. Oloupané cibule nakrájíme na kolečka. Brambory v míse promícháme se solí (0.5 -1 lžíci) a kmínem.
-
3
Zapékací mísu vytřeme olivovým olejem. Do mísy postupně poskládáme všechny ingredience, které rozdělíme: brambory na 3 díly, houby, cibuli a maso na 2 díly. Vrstvy budeme střídat: brambory, cibule, maso houby.. poslední vrstvou budou brambory, kterou pokapeme ostrým chilli olejem.
-
4
Pekáč dáme do předehřáté trouby na 200°C-200°C. Pečeme přibližně 50 -60 minut dozlatova.
-
5
Prokládané zemáky podáváme s nakládanými sladkokyselými okurkami.