Kynuté ovocném knedlíky s mákem

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 260 g Mouka bezlepková
  • 260 g Mouka bezlepková Mantler
  • 260 g Mouka bezlepková Jizerka
  • 400 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 kg Švestky
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Mák mletý
  • 8 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 774 kcal
  • Sacharidy 140 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 16 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 137 g
  • Cholesterol 63.6 mg
  • Draslík 196.9 mg
  • Vláknina 8300 mg
  • Vitamín A 8300 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Švestky propláchneme pod tekoucí vodou a vypeckujeme je. Poté připravíme kvásek: ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr, smíchané suroviny necháme chvíli stát na teplém místě. Když kvásek vzejde, přimícháme do něj olej, jedno vejce a bezlepkové mouky. Prohnětením těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, ze kterého lžící vykrajujeme hromádky, ty následně rozmačkáme dlaní na placičky a do každé placičky zabalíme půlku švestky. Každý knedlík dobře utěsníme prsty, aby ovoce nevypadlo. Připravené knedlíky necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Vykynuté knedlíky následně uvaříme v páře tak, že do nádoby s vodou vložíme pařák, který před umístěním do hrnce potřeme lžičkou másla. Zda jsou knedlíky již uvařené zjistíme, když jeden knedlík rozřízneme a na řezu nebude znát syrové těsto. Po uvaření každý knedlík okamžitě propíchneme, aby mohla uniknout pára. Knedlíky podáváme horké, každou porci posypeme dvěma lžícemi moučkového cukru, lžící rozpuštěného másla a lžící mletého máku.

Komentáře k receptu