Polévka z bílého chřestu

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 130 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Pórek
  • 40 ml Brandy
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Chřest bílý
  • 2 l Voda pitná
  • 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 398 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 144 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 81 mg
  • Draslík 10.4 mg
  • Vláknina 1281.2 mg
  • Vitamín A 1281.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci s osolenou vodou uvaříme chřest. Vaříme jen asi 3 minuty, chřest má zůstat křupavý. Potom chřest vybereme a vývar necháme zatím stranou. V pánvi rozehřejeme 100 g másla, přidáme na tenká kolečka nakrájenou bílou část pórku a nakrájený chřest a spolu zpěníme. Vše posypeme moukou, usmažíme světlou jíšku a zalijeme chřestovým vývarem. Přiklopíme poklicí a na mírném ohni povaříme 60 minut.

  • 2

    Do polévky přilijeme smetanu, brandy, podle chuti sůl, pepř. Povaříme 5 minut. Nakonec vmícháme 30 g másla a stáhneme ze sporáku.

  • 3

    Polévku rozmixujeme, přelijeme přes cedník. Rozdělíme na talíře, podle vlastní fantazie ozdobíme a podáváme.

Komentáře k receptu