Humr s lanýži a chřestem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 47 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Lanýž
  • 300 g Chřest zelený
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 3 l Voda pitná
  • 4 l Voda pitná
  • 5.5 dl Voda pitná
  • 1.4 kg Humr
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Meduňka
  • 3 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 470 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 2590 mg
  • Bílkoviny 68 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 338.5 mg
  • Draslík 1025.7 mg
  • Vláknina 566.1 mg
  • Vitamín A 566.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.6 mg
  • Vitamín E 5.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme petrželku, bazalku, meduňku, bylinky drobně nakrájíme a odložíme do misky. V hrnečku v 0.5 dl vody rozmícháme cukr se solí. V rendlíku přivedeme k varu přibližně 5 dl vody. Do rendlíku posadíme misku s olivovým olejem a když je teplý, důkladně zašleháme roztok s cukrem a solí. Následně zašleháme citrónovou šťávu. Dresing dochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem a přimícháme bylinky. Nakonec do dresinku nastrouháme polovinu černého lanýže a polovinu nakrájíme na velmi tenké plátky.

  • 2

    Čerstvý zelený chřest očistíme tak, že oloupeme přibližně jen 1/3 spodní části stonků. Chřest omyjeme. Do velkého hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s lžicí másla, 1 lžičkou cukru a 2 plátky citrónu. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní svazek chřestu a vaříme 7-12 minut. Poté chřest sítem opatrně vyjmeme a necháme okapat. Chřest nesmíme chladit pod tekoucí vodou, okapaný uchováme teplý.

  • 3

    Dobře očištěné a omyté humry ponoříme do druhého velkého hrnce se 4 litry vody, do které jsme dali 2 lžíce soli a lžičku kmínu. Humry vaříme podle velikosti 15 minut (každý by měl mít v průměru přibližně 700 g). Uvařené humry vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Odkroutíme jim nejdříve klepeta, poté i hlavu a ocas. Z ocasu odstraníme střívko a pomocí lžičky vybereme žaludek s játry. Břišní krunýř rozstřihneme nůžkami (na drůbež) a maso opatrně vyjmeme. Nastřihneme i klepeta a ze spodní části maso vyjmeme. Celou dobu, co budeme humra porcovat, musíme odkládat maso do mísy a uchovat teplé.

  • 4

    Humří maso dáme na talíře s chřestem, ochutíme dresinkem, ozdobíme plátky lanýže (20 g) a servírujeme.

Komentáře k receptu