Jemná vánočka z těsta z domácí pekárny

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Olej olivový
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 30 g Mouka sójová plnotučná
  • 60 g Cukr třtinový
  • 20 g Cukr vanilka
  • 20 g Droždí
  • 25 g Rozinky tmavé
  • 20 g Mandle
  • 270 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 529 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 195 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 123.4 mg
  • Draslík 222.7 mg
  • Vláknina 8271 mg
  • Vitamín A 8271 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme jeden žloutek a olej. Přisypeme smíchané oba druhy mouky a pudinkový prášek, doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího cukr.

  • 2

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto přendáme na moukou posypanou pracovní plochu. Prohněteme ho a zapracujeme do něj omyté a okapané rozinky. Pak z těsta upleteme klasickou vánočku a tu přemístíme na lehce vymazaný pečicí plech.

  • 4

    Potřeme ji rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.

  • 5

    Pečeme přibližně 25 minut v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia, až má zlatavou barvu. Po upečení necháme pomalu vychladnout a podáváme.

Komentáře k receptu