Zapečené nudle s rajčaty
Suroviny
- 300 g Anglická slanina
- 20 g Máslo čerstvé
- 300 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 100 g Sýr Parmezán
- 20 g Strouhanka
- 350 g Créme fraiche
- 300 g Cibulka jarní
- 750 g Nudle vlasové
- 300 g Gouda
- 1 kávová lžička Sůl
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Bazalka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 2 kg Rajčata
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Olej stolní
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2368 kcal
- Sacharidy 174 g
- Tuky 146 g
- Sodík 1427 mg
- Bílkoviny 95 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 445.7 mg
- Draslík 1706.1 mg
- Vláknina 16525.8 mg
- Vitamín A 16525.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.2 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opláchneme a osušíme rozmarýn, otrháme jehličky. Připravíme pánev, na které bez tuku pozvolna do světlehněda jehličky opražíme, poté je stáhneme z pánve a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, přidáme slaninu a osmažíme ji.
-
2
V míse pomocí mixéru smícháme creme fraiche s vejci. Šleháme 4 - 5 minut. Ochutíme solí, pepřem a přidáme slaninu s rozmarýnem.
-
3
Omyjeme rajčata, odstraníme zelené okolí stopky, nakrojíme je do křížku a spaříme horkou vodou. Poté je oloupeme a překrojíme napůl.
-
4
Připravíme hrnec s dostatečným monžstvím osolené vody, kterou přivedeme k varu, vložíme nudle a vaříme je 3 - 4 minuty. Uvařené je vyjmeme, necháme okapat a smícháme se zbylým olejem. Nastrouháme parmezán. Nudle promícháme s vaječnou směsí a 50 g parmezánu.
-
5
Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme máslem a posypeme tenkou vrstvou strouhanky.
-
6
Troubu předehřejeme na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC).
-
7
Na dno formy rozložíme polovinu směsi s nudlemi, poklademe polovinami rajčat slupkou směrem nahoru a trochu je přitiskneme. Rajčata přikryjeme zbytkem nudlové směsi, poklademe zbylými polovinami rajčat a potřeme olivovým olejem.
-
8
Takto připravenou mísu vložíme do střední části trouby a zapékáme 35 - 40 minut.
-
9
Opláchneme bazalku a jarní cibulku. Každé zvlášť nasekáme. Přichystáme goudu, ze které odkrojíme kůru a sýr na struhadle nahrubo nastrouháme. Ovčí sýr nakrájíme na kostičky. Upečený nákyp vyjmeme z trouby a necháme 10 - 15 minut částečně vychladnout. Ještě horký nakrájíme, upravíme na talíře a podáváme se sýry, cibulkou a bazalkou.