Špenátové ravioli s ricottou
Suroviny
- 350 g Špenát listový čerstvý
- 100 g Sýr Parmezán
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 293.33 g Špenát listový čerstvý
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Sýr Ricotta
- 1 ks Vejce slepičí
- 2.67 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.33 špetka Sůl
- 4 l Voda pitná
- 4 l Voda pitná
- 1.33 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 793 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 23 g
- Sodík 801 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 267.6 mg
- Draslík 1045.5 mg
- Vláknina 15495.1 mg
- Vitamín A 15495.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.2 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenátové listy omyjeme ve vodě a vložíme do hrnce. Necháme je dusit 5 minut, ale jen s vodou, která se udržela na listech. Poté je řádně vymačkáme a pokrájíme nadrobno. Utřeme si na hladko ricottu, špenát, 60 g nastrouhaného Parmezánu, vejce, muškátový oříšek a pepř. Špenátové těsto rozválíme na tenkou placku, kterou rozdělíme na dvě stejné části. Na jednu z nich rozložíme stejnoměrně hromádky náplně, druhou částí je přikryjeme. Mezery mezi hromádkami potřeme mírně rozšlehaným vejcem, pořádně přimáčneme a nakrájíme na čtverečky. Mezitím nalijeme do hrnce vodu, osolíme, přivedeme k varu a vaříme v ní 5 minut ravioli. Poté důkladně scedíme, na talíři posypeme nastrouhaným Parmezánem a podáváme.
-
2
Vaječné těstovniy špenátové:
-
3
V 1 litru vody vaříme čerstvý špenát přibližně minutu, potom ho nadrobno nakrájíme, pořádně vymačkáme přebytečnou tekutinu.
-
4
Na vál prosejeme 200 g mouky, osolíme. Uprostřed prstem uděláme důlek, do kterého vložíme mírně rozšlehaná vejce, olivový olej a nakrájený špenát. Rukama vypracujeme hladké těsto. Zbylých 50 g mouky si necháme na občasné posypání válu, aby se těsto na něj nelepilo. Když máme těsto vypracované a hladké, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 30 minut odstát. Potom opět rozválíme válečkem nebo strojkem na těstoviny. Vykrajujeme těstoviny libovolného tvaru, případně můžeme opět použít strojek, máme-li k němu speciální krájecí nástavce.
-
5
Takto vyrobené těstoviny vaříme v mírně osolené vodě přibližně 5 minut.