Krémová křemenáčová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Křemenáče
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 6 ml Zakysaná smetana
  • 3 ml Sůl
  • 5 ml Muškátový oříšek
  • 5 ml Petržel - nať
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.75 l Vývar slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 188 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 919 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 205.4 mg
  • Draslík 69.6 mg
  • Vláknina 1475 mg
  • Vitamín A 1475 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Křemenáče očistíme, nohy nakrájíme na tenká kolečka a kloboučky na tenké plátky. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.

  • 2

    V pánvi rozpálíme olej a cibuli smažíme, dokud nezesklovatí. Přidáme nakrájená kolečka hub a směs podusíme asi 10 minut. Přilijeme vývar a vaříme 3 minuty. Polévku rozmixujeme.

  • 3

    Polévku opět přivedeme k varu, přilijeme mléko a přidáme nakrájené plátky. Směs vaříme na mírném plameni zhruba 15 minut, občas zamícháme. Hrnec odložíme stranou.

  • 4

    Žloutek se zakysanou smetanu smícháme, směs přilijeme do polévky a vše řádně promícháme. Zahuštěnou polévku již nevaříme. Osolíme a přidáme muškátový oříšek.

  • 5

    Nalijeme do talířů a ozdobíme petrželkou.

Komentáře k receptu