Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem

Hodnocení 0x 2x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr lahůdkový tavený 70%
  • 100 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 200 g Šunka dušená
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 3 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 5 dl Voda pitná
  • 1 dl Zakysaná smetana
  • 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 698 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 528 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 439.8 mg
  • Draslík 877 mg
  • Vláknina 6748.2 mg
  • Vitamín A 6748.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.1 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 794.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vajíčka uvaříme v 5 dl vody natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je zchladíme, oloupeme, rozpůlíme a žloutky vyjmeme. Do mísy vložíme sýr Lučinu, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, uvařené žloutky, sůl, čerstvě pomletý pepř, zakysanou smetanu a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme pažitku a drobně ji pokrájíme. Šunku nakrájíme na velmi tenké nudličky, dlouhé asi 3 cm. Bílky z uvařených vajíček pokrájíme na nudličky (podobně jako šunku). Do krému zapracujeme šunku, bílky a pažitku a dobře míchaný na krém, zakryjeme a odložíme na 30 minut do chladničky.

  • 2

    Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.

  • 3

    Listy špenátu důkladně omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, pak posekáme nadrobno, smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme,

  • 4

    zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.

  • 5

    Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do špenátového piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se nám lepit.

  • 6

    Špenátový piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.

  • 7

    Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme sýrovým krémem.

Komentáře k receptu