Ušelo ze Slopného

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 32 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Zelí kysané
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 0.5 l Voda pitná
  • 0.5 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 317 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 237 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 408 mg
  • Draslík 314.2 mg
  • Vláknina 3900.6 mg
  • Vitamín A 3900.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 776.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku v 0.5 litru vody uvaříme 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je vychlazené oloupeme.

  • 2

    Kysané domácí zelí v sítu mírně propláchneme pod tekoucí vodou (podle kyselosti), dáme do hrnce a zalijeme 0.5 litru vody. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a zelí, pomalu vaříme asi 15 minut pod pokličkou. Pak k němu přimícháme 5 dl mléka s 1 dl smetany. Za stálého míchání přidáme 2 vejce, vaříme asi 2 minuty, pak polévku odstavíme z plotny. Dochutíme ji solí (0.5-1 lžičkou) a cukrem, odstraníme koření.

  • 3

    Na talíře pokrájíme na čtvrtky uvařené vajíčka, zalijeme je "ušelem" a podáváme.

Komentáře k receptu