Skořicovo - hruškový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 275 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 60 g Sušenky Amaretti
  • 90 g Hrozinky
  • 60 g Cukr třtinový
  • 3 kávová lžička Voda pitná
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.25 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Hrušky
  • 4 polévková lžíce Marmeláda meruňková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 623 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 118 g
  • Sodík 58 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 127.6 mg
  • Draslík 234.1 mg
  • Vláknina 15664.5 mg
  • Vitamín A 15664.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 66.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na vál nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek a dáme do něj máslo, cukr, vejce, vanilku, žloutek a zalijeme vodou. Vypracujeme hladké těsto, přidáváme dle potřeby vodu. Poté zabalíme do fólie a necháme hodinu vychladit.

  • 2

    Ze dvou třetin těsta vyválíme placku a vložíme ji do dortové formy o průměru 25 cm. Těsto potřeme marmeládou a posypeme drobenkou z rozdrcených sušenek.

  • 3

    Na tenké plátky nakrájíme hrušky, které poskládáme na sušenky, posypeme hrozinkami, skořicí a třtinovým cukrem.

  • 4

    Ze zbylého těsta vytvoříme tenký váleček a umístíme ho podél okraje formy. Ze zbytku válečku vytvoříme na koláči mřížkový vzor.

  • 5

    V předehřáté troubě pečeme 50 minut při teplotě 200°C.

  • 6

    Můžeme podávat jak teplé, tak studené.

Komentáře k receptu