Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 800 g Borůvky
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 350 g Cukr krupice
  • 100 g Mouka polohrubá
  • 100 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 g Jogurt bílý choceňský smetanový
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 3 ks Hrušky
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 3 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 599 kcal
  • Sacharidy 128 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 178 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 115 g
  • Cholesterol 10 mg
  • Draslík 202.7 mg
  • Vláknina 12579 mg
  • Vitamín A 12579 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a osušíme borůvky. Zralé hrušky omyjeme, rozkrojíme je, odstraníme jaderníky, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  • 2

    Připravíme těsto na koláč: do velké mísy vsypeme 350 g krupicového cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, lžičku citronové šťávy, 0,5 lžičky jedlé sody, 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky. Vše důkladně promícháme, přidáme borůvky s hruškami a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy o průměru přibližně 22 - 24 cm.

  • 3

    Připravíme si drobenku: do druhé misky vložíme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky, lžíci citronové kůry, 100 g smetanového jogurtu a 50 g polotuhého rozkrájeného másla. Pomocí prstů máslo zapracujeme, až se utvoří hrudky. Drobenku rozprostřeme po celém koláči.

  • 4

    Pečeme v předehřáté troubě na 220°C do zlatova přibližně 25 minut.

Komentáře k receptu