Fazole pikantní
Suroviny
- 350 g Fazole
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Hořčice
- 2 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Paprika červená
- 1 špetka Šalvěj čerstvá
- 1 špetka Tymián čerstvý
- 1 špetka Rozmarýn čerstvý
- 1 l Voda pitná
- 4.5 dl Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Melasa
- 4 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 4 polévková lžíce Rajčatová pasta
- 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 6 g
- Sodík 695 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 2 mg
- Draslík 675.9 mg
- Vláknina 9574 mg
- Vitamín A 9574 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.7 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Propláchneme fazole a dáme do do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Poté je necháme okapat a dáme do zapékací mísy.
-
2
V pánvi wok rozpálíme olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, přimícháme melasu, med, hořčici, sójovou omáčku a rajčatovou pastu. Přilijeme vývar a přivedeme k varu, poté ho nalijeme na fazole.
-
3
Kouskem provázku svážeme bobkový list, rozmarýn, tymián a šalvěj a přidáme k fazolím.
-
4
Pomeranč oloupeme a vymačkáme z něj šťávu. 3 plátky kůry přidáme k fazolím s pepřem. Pod pokličkou vaříme 1 hodinu.
-
5
Šťávu z pomeranče smícháme se solamylem na pastu. Přimícháme s červenou paprikou do fazolí. Pod pokličkou vaříme dalších 60 minut, až omáčka zhoustne a fazole změknou. Odstraníme bylinky a pomerančovou kůru.
-
6
Podáváme ozdobené nasekanou petrželovou natí.