Grilovaná nasolená makrela

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 2 kávová lžička Voda pitná
  • 1 ks Makrela obecná
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Zázvor celý
  • 0.25 hrnek Omáčka sójová
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Wasabi mleté
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 501 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 193 g
  • Sodík 1944 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 120 mg
  • Draslík 229.8 mg
  • Vláknina 4815 mg
  • Vitamín A 4815 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme omáčku. V hrnci smícháme sójovou omáčku, cukr a zázvor. Přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme cca 2-3 minut. Poté scedíme a necháme vychladnout. Na japonské ředkvičky v malé mističce vymícháme husté těsto z mletého wasabi a vody. Vytvoříme kuličku a odložíme stranou.

  • 2

    Rybu očistíme, zbavíme vnitřností a i s hlavou důkladně omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Po obou stranách nařízneme několika zářezy, které by měly být hluboké až ke kosti. Do kůže vetřeme sůl, špetku nasypeme i dovnitř. Cca 40 minut necháme odstát. Poté rybu omyjeme pod studenou vodou a zajistíme ji dvěma bambusovými grilovacími jehlami. Jednu vedeme pod okem a druhou nad ním.

  • 3

    Rozpálíme gril a rybu opékáme 10-12min. Mezitím otočíme a můžeme potřít připravenu omáčkou.

  • 4

    Makrelu dáme na tác a podáváme se strouhanou mrkví, japonskými ředkvičkami a miskou sójovo-zázvorové omáčky.

Komentáře k receptu