Bramboračka s krupkami, houbami a smetanou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 350 g Brambory
  • 40 g Houby sušené
  • 50 g Krupky trhané
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 l Voda pitná
  • 3.5 dl Smetana zakysaná 15%
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 1.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 319 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 89 g
  • Sodík 260 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 11.9 mg
  • Draslík 590.4 mg
  • Vláknina 7111.2 mg
  • Vitamín A 7111.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané a omyté brambory a mrkev pokrájíme na kostičky.

  • 2

    Sušené houby a krupky, každé zvlášť promyjeme pod tekoucí vodou. Houby namočíme na hodinu do studené vody (asi 1/2 litru), pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky.

  • 3

    V hrnci si rozpálíme sádlo s máslem a krupky s houbami krátce osmažíme, přilijeme 1,5 litru vody, sůl, majoránku, bobkový list, kmín a pepř.

  • 4

    Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme do měkka. Přibližně po 15 minutách vaření přidáme do polévky brambory a mrkev.

  • 5

    Ke konci vaření přimícháme zakysanou smetanu, do které jsme rozmíchali polohrubou mouku. Nakonec dochutíme solí a podáváme.

Komentáře k receptu