Jilemnický štědrovečerní houbanec

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 120 g Houby sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 8 ks Žemle tuková
  • 4 ks Česnek
  • 1 l Mléko plnotučné
  • 3 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Pšeničná krupice
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 926 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 687 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 305.2 mg
  • Draslík 1043 mg
  • Vláknina 5304.3 mg
  • Vitamín A 5304.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1583.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Směs sušených hub namočíme na 1 hodinu do studené vody, pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky. Housky (nebo žemle) nakrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem 3/4 litru. V pánvi si usmažíme na kostičky drobně pokrájenou prorostlou slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce sádla a když je omastek rozpálený, přidáme houby. Podusíme je, ochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem. Houbovou směs i s omastkem přidáme k houskám a nakonec přimícháme krupici.

  • 2

    Celou směs promícháme s rozkvedlanými vejci a dáme ji odležet na chladné místo do druhého dne.

  • 3

    Druhý den houbanec dáme do máslem vymaštěného pekáče, přilijeme mléko (1/4 litru) a promícháme. Vznikne nám hustá kaše.

  • 4

    Pekáč s houbancem dáme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Pečeme při 150°C přibližně 50 minut.

  • 5

    Jilemnický houbanec chutná teplý i studený.

Komentáře k receptu